JordgubbsTårta

Till min födelsedag häromdagen gjorde jag denna goda jordgubbstårta. Den smakar massor av jordgubbar och är inte allt för söt. 
Bottnen är en vanlig sockerkaksbottnen som jag bara tillsatte lite jordgubbar till för att den skulle smaka mer jordgubbar helt enkelt :)
Jag fyllde den med en jordgubbsmousse och färska jordgubbar och ovanpå ett tunnt lager vispgrädde och mer jordgubbar!
 
 
 
 
 
 
Recept
Jordgubbsmousse
3st       Gelatinblad
250g     Färska Jordgubbar
1dl        Socker
3dl        Vispgrädde
 
Tårtbotten
200g     Färska jordgubbar
4st        Ägg
2dl        Socker
1,5dl     Vetemjöl
1,5dl     Potatismjöl
1tsk      Vaniljsocker
1tsk      Bakpulver
 
1,5L      Färska jordgubbar
ca 2dl   Vispgrädde
 
Jordgubbsmousse
Börja med Jordgubbsmoussen för att den behöver stelna i kylen i ca 4-6timmar. Jag lät den stelna över natten.
 
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten (minst 5min).
 
Rensa under tiden, och skär jordgubbarna i mindre bitar. Koka upp dem tillsammans med sockret och låt dem koka i några minuter tills jordgubbarna blivit mjuka och mosiga. Mixa med en stavmixer så att det blir en puré.
 
Sila blandningen och smält sedan gelatinbladen i den, och en under omrörning.
 
Vispa upp grädden och vänd sedan ner den försiktigt i jordgubbspurén när den svalnat lite.
Lägg i kylen för att stelna.
 
Tårtbotten
Sätt ugnen på 175 grader
Börja med att rensa och skära jordgubbarna i mindre bitar
Koka upp jordgubbarna och låt dem koka tills de är mjuka och mosiga. Gör som med jordgubbsmousen och kör med stavmixern så att det blir en puré. Sila blandningen och låt den sedan svalna.
 
Vispa upp äggen med sockret till en luftig ljus smet ca 5-10min. 
 
Blanda sedan vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke.
 
Häll sedan ner mjöblandingen lite i taget medan du vispar.
 
Tillsätt till sist jordgubbspurén.
 
Häll smeten i en smörjd springform och grädda i ca 30-35min.
 
 
Ihopsättning
När tårtbottnen svalnat, skär den mitt itu. lägg ett rejält lager jorgubbsmousse på. Skär sedan färska jordgubbar och lägg ovanpå.
 
Lägg på andra delen av tårtbottnen.
 
Vispa upp grädden och täck hela tårtan med ett tunnt lager. 
dekorera sedan tårtan med mer färska jordgubbar!
 
Lycka till!
 

Välkomna till BexBakar

Hej och välkomna till min nya blogg. 

Här kommer ni att kunna följa alla mina bak-och mat experiment. Jag kommer så ofta jag kan dela med mig av det jag gör med bilder och recept.

Jag börjar direkt med att bjuda på ett recept som jag hållt på exprminterat med ett tag men som jag nu tror är perfekt!.

Det är min version på delicatos toscana tårta. Den består av en smulig vaniljkaka som i botten har ett tunt lager av mörk choklad och en jättegod nöt-tosca på toppen.

 

 
 
 


Här kommer receptet

Smulig Vaniljkaka
100g Rumsvarmt smör
250g (2,5 dl) Strösocker
2 st Ägg
360g (6 dl) Vetemjöl
5g (1 tsk) Bakpulver
5g (1,5 tsk) Vaniljsocker

 

100g Mörk Choklad (70%)

 

Nöt-Tosca
200g Nötter eller mandlar (Kan vara vilka nötter som helst som du har hemma tex hasselnöter, valnötter sötmandel, cashewnötter, jordnötter. Välj de nötter du tycker är godast)
100 g (1 dl) Vispgrädde
50 g Smör
50 g Strösocker
50g Honung eller ljus sirap

 

Sätt ugnen på 175 grader
Börja med att vispa smöret med sockret så att det blir vitt och fluffigt. Vispa sedan i äggen.
Tillsätt mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Lägg bakplåtspapper på en plåt med lite högre kanter och sprid ut smeten på plåten.
Grädda i ca 10-15-min och låt den sedan svalna

 

Smält den mörka chokladen och pensla sedan på den, på vanilj-kakans undersida.
Vänta därefter tills chokladen stelnat.
Vänd då på kakan igen så att du har chokladen i botten.

 

Grovhacka nötterna.
Blanda grädde, smör, socker och honung (eller sirap) i en tjockbottnad kastrull. Koka upp, sänk värmen och fortsätt sedan koka tills blandningen tjocknat. Rör om hela tiden. Blandingen ska nå en kola-aktig konsistens. Kan du göra ett kulprov, har blandingen nått rätt konstistens.
Blanda ner nötterna och bred sedan ut nöt-blandingen över vaniljkakan. Låt toscan stelna lite innan du skär kakan i mindre bitar.

Lycka till!

 

RSS 2.0